Pełny asortyment
Dostawa Frisco VAN
Kiełki są jak pigułki z minerałami, witaminami i białkiem. Dostarczają nam witamin z grupy A, C, E i H. Mają mnóstwo pierwiastków: wapń, żelazo, siarkę, cynk, magnez, potas, selen, lit i chrom.
Zawarte w kiełkach białka, żywe enzymy i cukry są lepiej przyswajalne przez organizm niż te zawarte w dojrzałych warzywach.
Wyhodowanie kiełków wymaga od 3 do 5 dni, najlepiej używać do tego specjalnych pojemników- kiełkownicy. Nasiona kiełkują w różnych warunkach, a najlepsze są dzień do półtora po wykiełkowaniu. Można je przechowywać w lodówce około 3 dni a potem nie nadają się do spożycia.
Przygotowanie nasion:
1. Nie używać nasion do hodowli gruntowej, mogą być pokryte środkami konserwującymi i antyszkodnikowymi. Użyć tylko nasion przeznaczonych do kiełkowania w kiełkownicy.
2. Nasiona namoczyć w letniej przegotowanej wodzie przez 4–6 h (małe nasiona) lub 10–12 h (duże nasiona).
Przygotowanie kiełkownicy:
1. Przed pierwszym użyciem dokładnie umyć kiełkownicę.
2. Przed każdym użyciem zawsze dokładnie przepłukać kiełkownicę wodą.
3. Ustawić kiełkownicę na stabilnym poziomym podłożu w średnio nasłonecznionym miejscu.
Kiełkowanie:
1. Namoczone wcześniej nasiona wsypać do tacki w jednej luźnej warstwie.
2. 1–3 razy dzienne przelewać kiełki 125 ml (1/2 szklanki) letniej przegotowanej wody (ilość przelań zależy od gatunku nasion).
3. Czas przelania się wody do zbiornika zależy od gatunku nasion i twardości wody. Gdy użyta woda jest twarda, należy potrząsnąć kiełkownicą aby wymusić przelanie się wody.
4. Następnie należy natychmiast wylać wodę ze zbiornika przelewowego. Pozostawienie wody w zbiorniku może sprzyjać rozwijaniu się pleśni.
5. Czas kiełkowania jest zależny od gatunku nasion i wynosi średnio od 3–7 dni.
6. Pomiędzy korzeniami niektórych gatunków nasion (np. rzeżucha gorczyca, pszenica) tworzą się drobne włókienka. Nie należy mylić tych włókien z pleśnią.|
7. Po zakończeniu kiełkowania dokładnie umyć kiełkownicę. Uwaga, zbiornik przelewowy nie nadaje się do mycia w zmywarce.