Orkisz jest to zboże spokrewnione z pszenicą.
Pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej, a uprawiane było już ponad 9000 lat temu na Bliskim Wschodzie.
Orkisz stał się popularny w Europie pod wpływem tekstów XII-wiecznej uzdrowicielki, św. Hildegardy z Bingen, wg której zboże to jest najlepiej tolerowane przez organizm ludzki.
Ziarna orkiszu dojrzewają w grubych łupinach, chroniących je przed zanieczyszczeniami.
Dzięki naturalnej odporności, orkisz nie jest poddawany działaniu pestycydów czy innych toksycznych substancji.
Orkisz doskonale nadaje się do kiełkowania oraz do wypieków.
Orkisz wzmacnia organizm oraz pomaga przy zmęczeniu, spadku wydolności, problemach z sercem i układem krążenia.
Ziarno orkiszu zawiera duże ilości białka, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, węglowodanów i witamin.
Często spożywany zwiększa odporność i usuwa toksyny.
Produkt objęty certyfikatem ekologicznym PL-EKO-07-07904(11).
BIO PLANET Ziarno Orkiszu BIO